Etusivu > Asukkaille > Vedensäästökilpailu

"Suurin pudottaja"- kilpailu 2013

Vedensäästökilpailua jatketaan uudistetuin säännöin ja jopa viimevuotistakin suuremmalla innolla.

Kilpailussa ovat mukana ne kohteet, joissa ei vuonna 2012 tehty eikä vuonna 2013 tehdä vedensäästöprojektiin liittyviä korjauksia tai uusimisia. Ulkopuolella ovat ne kiinteistöt, joissa ovat huoneistokohtaiset vesimittarit, sekä kaikki palvelutalot.

Kaksi kilpailusarjaa

Vedensäästökilpailussa on mukana 60 kiinteistöä, joissa asuu noin 6 800 henkilöä. Kiinteistöt on jaettu kahteen sarjaan, joista 1-25 asunnon sarjassa on 11 kiinteistöä ja noin 300 asukasta ja vähintään 26 asunnon sarjassa 49 kiinteistöä ja noin 6 500 asukasta.

Molempien sarjojen voittaja palkitaan 50 prosentin hyvityksellä yhden kuukauden vuokrasta. Palkitsemisten edellytyksenä on, että viiden prosentin kokonaissäästö kilpailukiinteistöissä toteutuu.

Kilpailussa palkitaan myös isojen kiinteistöjen sarjan pienin vedenkulutus.

Vuoden 2013 vedensäästökilpailun etenemistä seurataan neljännesvuosittain. Ensimmäisen vuosineljänneksen tulokset julkistetaan huhtikuussa järjestettävässä tilaisuudessa.

Loviisankatu_2_ hana.jpg

Kilpailu pähkinänkuoressa:

 • Pienet kiinteistöt, jossa 1-25 asuntoa, sekä isot kiinteistöt, joissa 26 asuntoa tai enemmän.
 • Molempien sarjojen paras palkitaan. Lisäksi palkitaan isojen kiinteistöjen sarjassa vähiten vettä kuluttava kiinteistö.
 • Palkitsemisten ehtona on, että kilpailuvuoden aikana saavutetaan viiden prosentin vähennys kaikkien kilpailukiinteistöjen yhteenlasketusta vedenkulutuksesta.
 • Lähtölukemana 31.12.2012 kulutuslukema.
 • Palkintona 50 prosentin hyvitys kuukauden vuokrasta.
 • Ilmoitustauluille toimitetaan seurantalukemat ja kiinteistöjen keskikulutustiedot.

Oman kiinteistösi kulutusluvut voit tarkistaa www.lahdentalot.fi >> Asukkaalle >> Sähköinen asiointi >> Kulutustiedot >> Valitse kaupunki > Lahti, Valitse kiinteistö > oman kiinteistön osoite >> Jatka >> Valitse: seurantavuosi >> Päivitä raportti

Katso liitteestä kilpailukiinteistöjen vedenkulutus tammi-maaliskuussa 2013.

Tiedote aiheesta 16.4.2013

Katso liitteistä kilpailukiinteistöjen vedenkulutus vuonna 2013
isot kiinteistöt
pienet kiinteistöt

Tiedote aiheesta 23.1.2014

vedensäästö.jpg

***************************************************************************************************************************************************

Pienet kiinteistöt suurimpia pudottajia vuonna 2012

Kilpailtiin siitä, mikä kiinteistö tekee suurimman ympäristöteon huomisen hyväksi ja vähentää prosenteissa laskettuna eniten vedenkulutustaan vuoden 2012 aikana.

Kilpailun vertailupohjana toimivat vuoden 2011 kulutuslukemat.

Vedensäästökilpailu oli pienten kiinteistöjen juhlaa. Viidestä eniten vedenkulutustaan vähentäneestä kiinteistöstä peräti neljä oli pieniä, korkeintaan 25 asunnon kiinteistöjä.

Kisan voiton vei Kannaksenkatu 32, joka onnistui vähentämään vedenkulutustaan peräti viidenneksen verran. Hyvänä kakkosena tuli Onnelantie 16, jossa kulutus väheni noin 17 prosenttia. Kolmannelle sijalle ylsi kärkiviisikon selvästi suurin kiinteistö Pajapellonkatu 6, 8, 10, 12 ja 14 hienolla yli 15 prosentin vähennyksellä.

Kilpailukiinteistöjen yhteenlaskettu vedenkulutus väheni viime vuonna 3,2 prosenttia. Jos kaksi vedenkulutustaan tuntuvasti lisännyttä kiinteistöä pudotetaan tuloksista pois, vähennysprosentiksi saadaan 3,7. Lahden Talot pitää mahdollisena, että näissä kahdessa kiinteistössä on vuoto tai jokin muu tekninen vika.

Suurimman pudottajan tavoitteena olleeseen 10 prosentin vähennykseen tai likimain siihen ylsi kahdeksan kiinteistöä. Yhtä monessa kiinteistössä vedenkulutus kasvoi. Ilahduttavaa oli se, että hyvään viiden prosentin kulutusvähennykseen ylsi 20 kiinteistöä ja kulutustaan lisänneiden kiinteistöjen määrä väheni kilpailun aikana 16:sta kahdeksaan.

Kilpailukiinteistöjen keskimääräinen vedenkulutus oli 140 litraa asukasta kohti vuorokaudessa ja vaihteli 95 litrasta 186 litraa. Peräti 25 kiinteistön asukkaat kuluttavat vettä vähemmän kuin 140 litraa vuorokaudessa.

vedensaasto1.jpg
Vaikka vedensäästökilpailun tavoitteeseen ei päästy, Lahden Talot palkitsee voittajakiinteistön Kannaksenkatu 32:n asukkaat 50 prosentin hyvityksellä yhden kuukauden vuokrasta. Toiseksi ja kolmanneksi tulleiden kiinteistöjen Onnelantie 16:n ja Pajapellonkatu 6, 8, 10, 12 ja 14:n asukkaat palkitaan elokuvalipuilla, joiden lukumäärä suhteutetaan asunnon kokoon.

Katso liitteestä kilpailukiinteistöjen vedenkulutus tammi-huhtikuussa 2012.
Katso liitteestä kilpailukiinteistöjen vedenkulutus tammi-elokuussa 2012.
Katso liitteestä kilpailukiinteistöjen vedenkulutus tammi-lokakuussa 2012.
Katso liitteestä kilpailukiinteistöjen vedenkulutus tammi-joulukuussa 2012.

Tiedote aiheesta 10.5.2012
Tiedote aiheesta 7.9.2012
Tiedote aiheesta 15.11.2012
Tiedote aiheesta 4.2.2013

Myös Etelä-Suomen Sanomat seuraa kilpailua!

Vuorokautisen vedenkulutuksen jakaantuminen eri käyttökohteisiin

Vesi

Vedensäästön niksinurkka

 • Laske keittiön altaisiin kuumaa vettä ja tiskaa astiat toisessa ja huuhdo toisessa altaassa.
 • Kevyttä työtä tekevälle riittää suihkussa käynti joka toinen päivä.
 • Kun hankit uuden pyykinpesu- tai tiskikoneen, hanki vettä säästävä malli.
 • Pidä täyttä vesikannua jääkaapissa, niin saat helposti kylmää vettä.
 • Täytä siivousämpäri vain puolilleen vettä, jos pieni vesimäärä riittää siivoukseesi.
 • Sulje suihkuhana siksi aikaa, kun saippuoit itsesi tai laitat shampoota hiuksiisi.
 • Korjauta vuotava wc-istuin tai hana viipymättä.
 • Pesemällä täysiä koneellisia vaatteet peseytyvät puhtaammiksi ja säästät sekä vettä että energiaa.
 • Lopeta vedellä lotraaminen hampaita pestessä! Sylje vaahto pois ja pyyhi suusi, mutta älä huuhdo suustasi hammastahnan hyvää tekevää fluoria viemäriin.
 • Mene suihkuun esim. 5 minuuttia ennen tv:n lempiohjelmasi alkua. Silloin et malta jäädä asumaan suihkuun - ja säästät vettä.

vesi_2

Tulosta