Etusivu > Ajankohtaista > Tiedotteet > Lahden Talojen uudistuslinja näkyy tuloksessa

Lahden Talojen uudistuslinja näkyy tuloksessa: Perusparannus- ja uudiskohteet houkuttelevat vuokra-asukkaita

24.1.2018

Tilinpäätös: Vuoden 2017 tuloskehitys oli hyvä, kasvua sekä liikevaihdossa että tuloksessa

Lahden Talot -konserni teki odotetun tuloksen vuonna 2017.

- Hyvään tuloskehitykseemme vaikuttivat kiinteistökannan kasvu ja sitä kautta liikevaihdon kasvu sekä rahoituskulujen aleneminen. Myös kustannusten kehitys on ollut maltillista ja olemme onnistuneet asiakaspalvelutyössä, kertoo Lahden Talot Oy:n toimitusjohtaja Jukka Anttonen.

Vuoden 2017 luvut

Konsernin liikevaihto oli 51,9 miljoonaa euroa (48,2 milj. vuonna 2016), ja se kasvoi noin 7,7 prosenttia.

Liikevoitto oli noin 14,7 miljoonaa euroa (14,2 milj. vuonna 2016). Tulos ennen tilinpäätössiirtoja ja veroja oli 12,0 miljoonaa euroa (11,4 milj. vuonna 2016). Omavaraisuusaste nousi 19,0 prosenttiin (17,1% vuonna 2016).

Kiinteistö Oy Naskunvuon koko osakekanta hankittiin Lahden Talot Oy:lle 1.1.2017 tehdyllä kaupalla. Kiinteistöyhtiö jakautui ja sulautui vuoden lopussa osaksi Lahden Asunnot Oy:tä ja Lahden Talot Oy:tä.

Isoja perusparannuskohteita ja lisää uutta asuntokantaa

Vuokra-asuntomarkkinoilla kilpailutilanne on kiristynyt, mutta Lahden Talojen asunnot ovat edelleen haluttuja vuokrakohteita. Käyttöaste on pysynyt pitkään korkeana, viime vuonna se oli 98,4 prosenttia. Asukasvaihtuvuus oli 22,2 prosenttia.

Toimitusjohtaja Jukka Anttonen sanoo, että keskeiset syyt kilpailussa menestymisessä on Lahden Talojen asuntojen kohtuuhintaisuus sekä strateginen linja uudistua.

- Asuminen esimerkiksi Lahden Talojen 50 m2 -kaksiossa merkitsee asukkaalle vuositasolla 480 euron etua verrattuna Lahden keskimääräiseen vuokratasoon. Haluamme parantaa asemaamme tiukemmassa kilpailutilanteessa myös uudistumalla. Uudisrakentamiseen ja perusparantamiseen panostaminen on osa uudistumistamme ja näiden investointien arvo vuonna 2017 oli yhteensä noin 30 miljoona euroa. Haluamme pysyä markkinajohtajana, Anttonen sanoo.

Lahden Talojen isoja perusparannuskohteita olivat Rouvasmannin perusparannuksen I-vaihe, Torkon alueen II-vaihe ja Ruopankatu 1-3:n perusparannus sekä Jahtikatu 3:n käyttövesiremontti.

Uusia vuoden 2017 aikana käynnistettyjä perusparannuskohteita ovat Rouvasmannin II-vaiheen ja Torkon III-vaiheen perusparannustyöt.

Uustuotantokohteista vuoden aikana valmistuivat Lahteen Sorvarinkatu 8, jossa on 47 asuntoa, Vanhatie 53, jossa on 34 asuntoa sekä Hollolaan 58 asuntoa Keskuskatu 6:een.

Uustuotantokohteita aloitettiin Lahdessa Uudenpellonkatu 1:ssä, jonne rakennetaan 64 senioriasuntoa ja Sorvarinkatu 10:een on tulossa 28 uutta asuntoa.

Vahva uudistuslinja jatkuu myös vuonna 2018. Tänä vuonna asuntokannan uudistamiseen tähtääviin investointeihin on varattu lähes 28 miljoonaa euroa. Vuokratalojen uustuotantoon Lahden Talot -konserni on budjetoinut 15,5 miljoonaa euroa ja perusparannuksiin ja PTS-korjaustöihin noin 12 miljoonaa euroa.

Vihreämpää vuokra-asumista

Lahden Talot Oy on panostanut vihreämpään vuokra-asumiseen. Lahden Asuntojen uudiskohteet Sorvarinkatu 8 ja 10 sekä Vanhatie 53 olivat Kuntarahoituksen ensimmäiset Vihreällä rahoituksella rakennetut asuinrakennuskohteet. Lähes nollaenergiatalokohteissa on kerrostaloille harvinainen toiseksi paras energialuokka (B) ja lukuisia energiatehokkuuteen tähtääviä yksityiskohtia. Esimerkiksi huoneistokohtaisten saunojen sijasta kohteissa on laadukas saunaosasto.

Kolmevuotinen Luukuta Oikein -lajittelukilpailu päättyi toukokuussa. Kilpailun tuloksena sekajätteen määrä pieneni viikkotasolla 30 litrasta per asukas 23,6 litraan. Asukkaita ympäristöasioihin aktivoiva kilpailu MiniMoi! on tuonut huomattavia tuloksia. Ensimmäisen puolen vuoden aikana CO2-päästöt alenivat 96 kiinteistössä 77 tonnia eli 3,12 prosenttia.

- Vihreän asumisen rakentamisen lisäksi keskitymme asioihin, joihin jokainen asukas voi vaikuttaa. Kilpailun tulokset osoittavat, että Lahden Taloissa asuu ympäristötietoisia vuokra-asukkaita, Anttonen sanoo.

Lahden Talot on seurannut parin vuoden ajan energianhallintajärjestelmällä kiinteistöjen sähkön, lämmön ja veden kulutusta tuntitasolla ja jätehuollon aiheuttamaa kuormitusta vuositasolla.

Osinkoa Lahden kaupungille 470 000 euroa

Lahden Talojen hallitus hyväksyi tilinpäätöksen tiistaina 23.1.
Tuloksesta konserni varautuu maksamaan omistajalle Lahden kaupungille osinkoa 470 000 euroa.


Lahden Talot -konsernin toimintakertomus, tilinpäätös ja tase 2017.

Laatikkojuttu.jpg

Tulosta