Etusivu > Ajankohtaista > Tiedotteet > Lahden Talojen työ CO2-päästöjen pienentämiseksi kantaa hedelmää

Lahden Talojen työ CO2-päästöjen pienentämiseksi kantaa hedelmää

12.6.2018

Lahden Talot on tehnyt pitkäkestoista työtä CO2-päästöjen vähentämiseksi erilaisten kilpailujen avulla. Muun muassa Luukuta Oikein ja MiniMoi! -kilpailuilla on onnistuttu pienentämään kiinteistöjen CO2-päästöjä viimeisen viiden vuoden aikana useita satoja tonneja.

Minimoi!-kilpailun tulokset julki

MiniMoi!-kilpailu vähensi Lahden Talojen CO2-päästöjä 625 tonnia 11 kuukauden ajalta. Asukkaita ympäristöasioihin aktivoiva MiniMoi!-kilpailu tuotti loistavia tuloksia. Kilpailun ensimmäisen vuoden tuottama CO2-päästöjen väheneminen on yhteensä 625 tonnia eli 4,72 prosenttia edellisen vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna. Kolmivuotisessa MiniMoi!-kilpailussa oli ensimmäisenä vuonna mukana 96 kiinteistöä. Isännöintipäällikkö Matti Koskinen sanoo, että Lahden Taloissa asukkaat ovat jo useamman vuoden ajan osallistuneet aktiivisesti ympäristötalkoisiin. -Olemme keskittyneet eri hankkeissa niihin asioihin, joihin asukas voi itse vaikuttaa. Tavoitteena on saada pysyvä muutos asukkaiden kulutus- ja käyttötottumuksiin. Kilpailun alku on ollut rohkaiseva ja kertoo, että Lahden Talojen asukkaat pitävät ympäristöasioita yhä tärkeämpinä.

Vertailuluvut lasketaan lämmityksen ja lämpimän käyttöveden sekä sähkön tuottamiseen tarvittavan energian, että jätehuollon tuottamista hiilidioksidipäästöistä. Kilpailukausi kestää 12 kuukautta. Kilpailusta vastaa Lahden Talot ja asukashallituksen alainen ympäristötoimikunta. -Suurin osa hiilidioksidipäästöistä tulee asuntojen lämmityksestä. Mahdollista ylilämpöä kannattaakin leikata säätämällä lämpöpattereiden termostaattiasetuksia pienemmälle, ei tuulettamalla. Toinen keino on kiinnittää huomiota veden tarkempaan käyttöön, jolloin huomaamattaan tulee vähentäneeksi myös lämmintä käyttövettä, listaa Koskinen keinoja.

Asukkaita on motivoitu ympäristövaikutuksilla, mutta parhaiten menestyneiden kiinteistöjen asukkaille on luvassa aiempien kilpailujen tapaan muun muassa lahjakortteja. Vähäinen asia ei ole sekään, että ympäristöä säästävistä toimenpiteistä seuraa myös taloudellisia vaikutuksia vähentäen tulevia vuokrankorotuspaineita.

Järjestelmällistä ja pitkäjänteistä ympäristötyötä

MiniMoi!-kilpailu jatkaa Lahden Talojen järjestelmällistä ympäristötyötä asukkaiden kanssa. Edellinen kolmevuotinen kilpailu, Luukuta Oikein -lajittelukilpailu, päättyi viime toukokuussa. Kilpailun tuloksena sekajätteen määrä pieneni viikkotasolla 30 litrasta per asukas 23,6 litraan.

MiniMoi!.jpg

Tulosta